Çocuklarda Saç Dökülmesinin Nedenleri ve Çözümü

Tarih: 29.12.2019 15:43
Çocuklarda Saç Dökülmesinin Nedenleri ve Çözümü
Çocuklarda saç dökülmesi sebepleri arasında en sık rastlanan, vücutta bazı maddelerin eksikliğidir.
Saç dökülmesi bir hastalığa bağlı olabileceği gibi herhangi bir sebep olmadan da gerçekleşebilmektedir. Olağan saç dökülmelerinin temelinde yıpranma yatmaktadır. Vücudumuz yıpranan saçların dökülmesini sağlayarak sağlıklı saçlar için ortam hazırlamaktadır. Çocuklarda olağan saç dökülmesi genel nedenleri şu şekilde listelenebilmektedir:
  • Mevsimsel değişiklikler
  • Saçların ıslakken sert bir şekilde taranması
  • Saçların yüksek ısıda taranması
Çocuklarda olağan nedenlerden dolayı oluşan saç dökülmeleri oldukça az miktardadır. Yani saç dökülmesinde gözle görülür bir artış varsa bu durum bir problem olduğu anlamına gelmektedir. Çocuklarda saç dökülmesine neden olabilen genel durumlar ise şu şekildedir:
  • B12 eksikliği
  • Demir eksikliği
  • Kansızlık
  • Çinko eksikliği
Bu durumlar endişe etmenize gerek olmayacak durumlardır. Kısa süre içerisinde tedavisi sağlanabilmektedir. Ancak saç dökülmesine sebep olabilecek daha ciddi rahatsızlıklar olabilmektedir. Tanı için başvuru yaptığınız doktor gerekli araştırmaları yaparak doğru tanıyı koyacaktır.

Çocuklarda Saç Dökülmesine Neden Olabilecek Hastalıklar
Çocuklarda saç dökülmesine sebep olan hastalıklarbasit bir tedavi ile çözülebileceği gibi uzun bir tedavi süreci gerektiren ciddi bir hastalık da olabilmektedir. Saçların dökülmesine neden olabilecek hastalıklar şu şekilde sıralanabilmektedir:
  • Saç mantarı: Çocuklarda saç mantarı, saç derisinde iltihaplanmaya sebep olmaktadır. Mantar oluşumu saç derisinde kuruma ve pullanma sorunu oluşturmaktadır. Bu durumlar da saç tellerinin dökülmesine sebebiyet vermektedir.
  • Lupus hastalığı: Saç derisinde kabarcıklar ve kızarıklık şeklinde kendini göstermektedir. Bu hastalık yeni saç teli oluşumuna sebep olmaktadır.
  • Saç koparma hastalığı: Saç koparma hastalığı çocuklarda görülebilen bir hastalıktır. Tıpkı tırnak yeme gibi alışkanlık haline geldiğinde çocuklar saçlarını koparabilmektedir. Tek belirtisi saçların azalmasıdır. Bu nedenle takip etmek gerekmektedir. Çocuğunuzun saç telleri kökünden kopuyorsa daha dikkatli takip etmeniz gerekecektir. Çünkü bu hastalar saçlarını kökünden koparmaktadır. Psikolojik bir rahatsızlıktır. Genellikle stres kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak önüne geçilmezse devamlı bir alışkanlık haline gelmektedir. Bazı hastalar yalnızca saçlarını koparırken, bazı hastalarda kaş ve saç yolma birlikte görülmektedir.
  • Saç kıran: Saç kıran rahatsızlığı alopesi olarak da bilinmektedir. Bir bağışıklık sistemi rahatsızlığıdır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda saç köklerinin beslenmemesiyle meydana gelmektedir. Saç kıran hastalığının bir diğer sebebi yanlış beslenmedir. Vücut için gerekli mineral ve vitaminlerin alınamaması sonucu meydana gelmektedir. Hastalık sebebiyle iltihaplanma ve şişlik meydana gelmektedir. Saç dökülmesi dairesel olarak meydana gelmektedir. Çocuğunuzun saç dökülmesini takip ederek saç kıran olup olmadığını anlama imkanınız bulunmaktadır. Ancak yine de son tanıyı doktorunuzun koyması gerekmektedir. Saç kıran hastalığı 5 yaşından büyük çocuklarda meydana gelmektedir.
  • Enfeksiyon: Saç derisinde enfeksiyon oluşumu çocuklarda saç dökülmesi nedenlerinden bir diğeridir. Vücutta açık bir yara olması durumunda enfeksiyon riski artmaktadır. Böyle bir durum mevcutsa enfeksiyon olma riski yüksek demektir. Ancak solunum yollarına dikkat edilmemesi de enfeksiyona sebebiyet verebilmektedir.
  • Alopesi totalis hastalığı: Bu hastalık da bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde görülmektedir. Saç köklerinin zarar görmesine neden olmaktadır. Hastalık sebebiyle saç teli dökülen yerlerde hastalık devam ettiği müddetçe yeni saç çıkmamaktadır. Hastalığın uzun bir tedavi süresi bulunmaktadır.
  • Çocuğun ani bir şok yaşaması gibi durumlarda travmatik olarak saç dökülmesi meydana gelebilmektedir.
  • Her şampuan çocukların cildine uygun değildir. Yanlış şampuan seçiminde, şampuanın içerisinde bulunan kimyasal maddeler çocukların cildine zarar vererek saç dökülmesine neden olabilmektedir.
Çocuklarda Saç Dökülmesinin Çözümü
Çocuklarda saç dökülmesini engellemek için mutlaka bir cildiye doktoruna başvurmak gerekmektedir. Doktorunuz teşhisi koyduktan sonra ilaç tedavisi uygulayacaktır. Ancak sorun psikolojikse bu durum cildiye doktorunun uzmanlık alanı dışında olduğu için psikolojik yardım almanız gerekmektedir. Doktor tedavilerinin yanı sıra sağlıklı bir beslenme düzeni oturtarak tedavi sürecinizi hızlandırabilirsiniz.
Çocuklarda saç dökülmesi yetişkinlerde olduğu gibi oldukça normal bir durumdur. Saç dökülmesi noktasında endişelenmeniz gereken dönem saçların avuç avuç ve sürekli dökülmeye başladığı dönemdir.

Bebeklerde Saç Dökülmesi
Bebeklerin saç tellerinin dökülmesi ilk 6 ay için olağan bir durumdur. Çocuklarda saç dökülmesi durumundan farklı sebepleri bulunmaktadır. Bu sebepler şu şekildedir:
  • Olgunlaşmış saç tellerine ortam hazırlayabilmek için tüm bebeklerin saçları dökülmektedir.
  • Bebeği sürekli olarak yatırmak ve pozisyonunu değiştirmemek saç dökülmesine yol açabilmektedir.
  • Bebeklerde de saç kıran rahatsızlığı meydana gelebilmektedir. Dairesel bir dökülme söz konusu ise bebeğinizi mutlaka doktora götürmeniz gerekmektedir. Bazı bebeklerde saç kıran hastalığı sonradan meydana gelirken, bazı bebeklerde doğuştan olabilmektedir. Tedavi ile geçirilmesi mümkün olan bir hastalıktır.
  • Konak hastalığı bebeklerin saçlarının dökülmesine sebep olmaktadır. Bebeklerde sıklıkla meydana gelen bir hastalıktır. Doktora başvurmanız halinde kısa sürede çözülecektir.
  • Bebeklerde özellikle doğumdan sonraki 3 ila 4 hafta boyunca sıklıkla saç dökülmesi meydana gelebilmektedir. Bu durum yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi normal bir durumdur. Yeni ve olgun saçların çıkabilmesi için eski saçların dökülmesi gerekmektedir. Bu süreçte eski saçların yerine çıkan saç telleri daha güçlü ve belirgin olduğu için annelerde saçın diğer bölgelerinde dökülme olmuş gibi bir yanılgı meydana gelmektedir. Bu durum sadece bir yanılsamadan meydana gelmektedir.
İlgili Ürünler
Yükleniyor...