Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nedir, Sebepleri Nelerdir?

Tarih: 26.11.2019 22:48
Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nedir, Sebepleri Nelerdir?
Erkek tipi saç dökülmesinin nedenleri, her ne kadar erkeklere özgü bir durum gibi görünse de kadınlarda da görülebilen bu saç dökülmesinin neden kaynaklandığını ortaya koymaktadır.
Erkeklerin %80'inde görülen bu tip saç dökülmesi, kadınlarda da %50 oranında görülebilmektedir. Tıp dilinde androgenetik alopesi (AGA) olarak da bilinen erkek tipi saç dökülmesi pek çok kişinin muzdarip olduğu ve ciddi psikolojik problem doğurabilen bir durumdur.
Erkek tipi saç dökülmesi, kişinin genetik yapısı ve saç köklerinde bulunan androjenlere bağlı olarak puberte sonrası dönemde 20'li, 30'lu yaşlarda görülen ve öncelikle alın bölgesindeki saç çizgisinin yukarı yönlü çekilmesi, giderek tepe bölgesinin incelip açılmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bir başka deyişle androgenetik alopesi, başın tepe kısmında ve şakak bölgesindeki saçların ilk önce cılızlaşmasına daha sonra da dökülmesi olarak tanımlanmaktadır. Kişide görülen saç dökülmesi zamanla şakaklara doğru geriler ve sadece başın ön kısmının ortasında saç kalır, tepe kısmında giderek açılma görülür.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?
Erkek tipi saç dökülmesi sebepleri, pek çok kişinin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Androgenetik alopesi yani erkek tipi saç dökülmesi, bir hastalık olarak kabul edilmemektedir. Erkeklerin karakteristik yapısı olarak kabul edilen bu tip saç dökülmesi, zaman içinde tüm kafayı kaplayabileceği gibi genellikle şakaklar ve ense bölgesinde görülmemektedir.
Erkek tipi saç dökülmesinin en genel sebebi genetik faktörlerdir. Kalıtım yoluyla geçen genlerde saçların zaman içinde güçsüzleşip dökülmeye başlaması söz konusu olabilmektedir. Özellikle 20'li ve 30'lu yaşlarda başlayan erkek tipi saç dökülmesi çok kısa sürede ciddi bir ilerlemeye neden olarak saçların bir anda seyrekleşmesine ve kelliğin oluşmasına uygun zemin hazırlayabilmektedir. Erkek tipi saç dökülmesinde genetik taşıyıcılık dışında etkili olan faktörler şunlardır:
  • Saç derisindeki androjen reseptörlerinin fazla sayıda olması.
  • Kişinin hormon düzeyi normal seviyede olmasına rağmen androjen reseptörleri fazla olduğundan hormonun saç üzerindeki yoğun etkisi
  • Anrojen reseptörlerinin hassas olması
  • Yaşlanmaya bağlı olarak 5 alfa redüktaz enzimlerinin fazla etkin olması
  • Organizmanın yaşına bağlı olarak foliküllerin anrojenlere duyarlılığın artması ve saç dökülmesi sorununun giderek hızlanması
Erkek Tipi Saç Dökülmesinde Etkili Olan Durumlar
Erkek tipi saç dökülmesine neden olan durumlar, oldukça çeşitlilik gösterebilmektedir. Organizmanın bir parçası olan saç derisi de diğer canlı hücrelerde olduğu gibi belirli olumsuz etkilerden yıpranabilmektedir.
Erkek tipi saç dökülmesi, erkeklerde sık görülmesine rağmen %50 oranında kadınlarda da görülebilmektedir. Bu tip saç dökülmesi genellikle hormona duyarlı ve genetik sebeplerle olmaktadır. Kronik saç dökülmesi olarak adlandırılan bu tip dökülmede genetik yönden kodu taşıyan kişide yaş ilerledikçe kellik oluşur. Mezoterapi ve PRP gibi özel tedavi yöntemleri ile saç dökülme hızı yavaşlatılabilir. Bu tip saç dökülmelerinde hormonal tedaviler de önemli bir önleyici olmaktadır.
Öte yandan sedef hastalığı, akne, egzemalar, mantar hastalığı gibi deri hastalıklarından saç derisinin etkilenmesi durumunda da saç dökülmesi hız kazanabilmektedir. Bunun yanı sıra kişinin dengeli ve yeterli beslenememesi, uzun süreli açlık yaşaması saç köklerini ve güç yapısını olumsuz etkilemektedir. Bu tür durumlar saç dökülmesine yol açabildiği için dengeli ve bilinçli beslenme de saç dökülmesini engelleme ve yavaşlatma konusunda uygulanan tedavinin önemli bir aşamasıdır.

B12 vitamini, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve minerallerin kanda eksik olması saç dökülmesinde tetikleyici sebepler arasında gösterilmektedir. Bu sebeple demir düşüklüğü için demir tedavisinin alınması saç dökülmesini azaltmaktadır. Dolayısıyla kanda eksik görülen değerlerin optimum seviyeye çıkarılması için mutlaka uzmana muayene olunması gerekmektedir.

Ayrıca kişinin yaşadığı hormonal sorunlar da saç köklerinin güçsüzleşmesine ve saçın zamanla seyrekleşip kellik oluşmasına neden olabilmektedir. Aşırı tüylenme, aşırı derecede sivilce oluşumu ve kadınlarda adet düzensizlikleri gibi hormonal sıkıntılar saç dökülmesinin tetikleyicisi ve hızlandırıcısıdır. Bu yüzden hormonal tedaviler, saç dökülmesinin önüne geçilmesi için büyük önem taşıyan tedavi yöntemleri arasında gösterilmektedir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nasıl Giderilir?
Erkek tipi saç dökülmesi sorunun giderilmesi, vücutta DHT oluşumunun engellenmesine neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması ile mümkün olmaktadır. Hücre zarında bulunan 5-alfa redüktaz, testosteronu etkin bir androjen olan DHT'ye dönüştürür. DHT, saç kökleri üzerindeki ilgili reseptörlere bağlanıp saç köklerinde küçülmeye neden olmaktadır. Dolayısıyla küçülmüş olan saç kökleri de zayıf, ince ve renksiz saçlar üretmeye başlar.
5 Alfa redüktaz enziminin inhibe edilmesinin yanı sıra erkek tipi saç dökülmesi sorunun giderilmesine yönelik şu işlemlerin yapılması söz konusu olmaktadır:
  • Saçtaki tahribatın ortadan kaldırılması,
  • Saç derisinde kepek ve seborenin denetim altına alınması,
  • Saçın yeniden gelişip büyümesinin hızlandırılması,
  • Saç dökülmesinin önlenmesinde etkili ekipmanların kullanılması
Saç dökülmesini giderici yönde hazırlanan ürünlerin saçın kökten uca olacak şekilde derinlemesine nemlendirilebilmesi, hücrelere iletilen oksijen kapasitesini artırabilmesi ve saçlı deride mikrosirkülasyonu hızlandırması gerekmektedir. Bunun yanı sıra lipitlerin de azaltılması işlemleri ile erkek tipi saç dökülmesini zaman içinde durdurmak, güçsüzleşip dökülen saçların yerine güçlü saçların çıkmasını sağlamaya yönelik işlemler yapılmaktadır.
Saç dökülmesinin tedavisinde gerekli ilaç ve hormonal takviyelerin yanı sıra kişilerin saçını sürekli temiz tutması ve stresten uzak durması da önemli bir tedavi aşamasıdır. Ayrıca erkektipi saç dökülmesi tedavisinde diyet ve stresten uzak durma çalışmaları da etkili olmaktadır.
İlgili Ürünler
Yükleniyor...