Kadınlarda Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Tarih: 08.12.2019 13:38
Kadınlarda Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?
Kadınlarda görülen saç dökülmesi, küçük yaşta ya da ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilmektedir.
Pek çok farklı nedeni olan saç dökülmesi tıpkı erkeklerde olduğu gibi genetik faktörlerden kaynaklanan kalıcı saç dökülmelerinden meydana gelebileceği gibi aynı zamanda çeşitli biyolojik ya da çevresel faktörlerden kaynaklanan geçici saç dökülmesi şeklinde de ortaya çıkabilmektedir. Kadınlarda saç dökülmesi çok ciddi psikolojik sıkıntılara sebep verebilen ve kadınların kendilerini huzursuz, mutsuz ve değersiz hissetmelerine neden olabilen bir durumdur. Bu yüzden vakit kaybetmeden bu yönde tedavilere başlamak önemlidir.

Kadınlarda Saç Dökülmesi
Kadınların saç dökülmesi sorunu, aynı erkeklerde olduğu gibi hızlı bir şekilde ortaya çıkıp bir anda etkili olabilmektedir. Yaşa bağlı olmadan saçınızın tamamı incelmeye başlayabilir veya saç ayrımınız günden güne genişleyebilir. Çoğu zaman dökülmenin şiddetine bağlı olarak saçınızın tepe noktası da açılıp seyrelmeye başlayabilir. Bu durumlar kadınlarda çoğunlukla geçici görülse de hormonal ve genetik faktörlere bağlı olan saç dökülmeleri kadınlarda da kellik oluşmasına neden olabilmektedir.
Erkeklik hormonu testosteronun bir diğer türevi olan DHT hormonu, saç dökülmesine neden olan biyolojik unsurların başında gelmektedir. Metabolizma içinde üretilen DHT hormonu bazı koşullarda saç tellerinin beslenmesine engel olarak saçların dökülmesine neden olmaktadır. Kadınlarda görülen saç dökülmesinin erkek tipi saç dökülmesi olarak adlandırılan dökülmeden farkı, saç ayrımının dökülmeden dolayı genişlemesi ve başın tepe noktasındaki saçların seyrekleşmesi şeklindedir. Bir başka deyişle kadınlarda erkeklerde olduğu gibi şakak kısımlarından başlayan saç dökülmesi yerine doğrudan tepe noktasından seyrekleşme görülmektedir.

Kadınlara Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?
Kadınlarda saç dökülmesinin sebepleri oldukça çeşitlidir. Esasında her sağlıklı insanın günde ortalama 50 ila 100 saç teli kaybetmesi doğal olarak görülmektedir. Normal şartlar altında insan metabolizması, dökülen saçların yerine yenilerini ürettiği için dökülmeler yeri saç üretimiyle karşılanıp kellik oluşumu engellenmektedir. Ancak saç tellerinde zayıflıkla kendini gösteren ve aşırı boyutlara ulaşan saç dökülmesi durumunda saçların giderek seyrekleşmesi kaçınılmaz olmaktadır. Bu tür durumla karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız, ilk olarak saçlarınızın dökülmesinin arkasındaki nedeni bulmanız ve buna göre bir tedavi yöntemi tercih etmeniz gerekmektedir.
Kadınlarda saç dökülmesinin ilk nedenlerinden biri hormonal dengesizliklerdir. Metabolizmada yaşanan hormonal değişimlerin saç dökülmesine neden olduğu hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen durumlardan biridir. Özellikle menapoz döneminde olan kadınlarda ciddi anlamda saç dökülmesi görülebilmektedir. Bu nedenle ortalama 50 yaşına yaklaşan kadınların yaklaşık yarısı, genel olarak saç dökülmesi sorunları ile baş başa kalabilmektedir.
Menapoz döneminde kadınlarda saç dökülmesi en çok şikayet edilen boyutlara ulaşmaktadır. Hormonların saç büyümesinde etkili olması sebebiyle metabolizmada östrojen hormonu azalmaya başlayınca saçların dökülmesi de kaçınılmaz olmaktadır.
Öte yandan menapoz döneminden önce de genç yaştaki kadınlarda saç dökülmesi sorunları ile karşılaştıkları görülmektedir. Vücutta östrojen hormonunun salgılanmasına neden olan farklı bir hormon değişimi de genç yaştaki kadınlarda saç dökülmesine neden olmaktadır. Bunun yanı sıra tiroit, diyabet ve anemi gibi hastalıklar da aniden başlayan saç dökülmesi nedenleri arasında gösterilmektedir. Ayrıca polikistik over sendromu ve kanser hastalığının medikal tedavi yöntemleri de saç dökülmelerine neden olmaktadır.
Saç dökülmesinin biyolojik sebepleri dışında en yaygın görülen nedenlerinin başında da stres ve yoğun üzüntü gelmektedir. Özellikle travmatik bir olay yaşadıktan sonra depresyona giren kadınlarda saç dökülmesi hızlanmaktadır. Aşırı stresli bir yaşantıya sahip olan kadınlarda da günde kaybedilen saç teli sayısı giderek artmakta olduğu bilinmektedir.
Hamilelik dönemi sonrasında saç dökülmesi sorunu meydana gelebilir. Doğumun ardından hormonların normal seviyeye dönmesi sırasında saç dökülmesi yaşanması doğaldır. Fakat aşırı bir dökülme meydana gelmesi durumunda çeşitli tedavilere başvurulması gerekebilir. Bunun dışında saç sağlığı konusunda düzenli beslenme çok büyük öneme sahiptir. Dolayısıyla sağlıksız ve düzensiz beslenme halinde saç dökülmesi sorunu ortaya çıkmaktadır. Özellikle saçın gelişiminde hayati öneme sahip olan protein, demir, çinko ve D vitamini eksikliğinde saç dökülmesi kaçınılmaz olmaktadır.
Tüm bu sebeplerin yanı sıra kadınların saç bakım yöntemleri de saçların yıpranıp dökülmesine neden olabilmektedir. Yanlış şampuan seçiminden fön, perma gibi işlemler saça sert muamele uygulandığı için dökülmesine neden olabilmektedir.

Kadınlarda Saç Dökülmesini Önleme Yöntemleri
Kadınlarda saç dökülmesini engelleme uygulamaları ilk etapta saç dökülmesinin altında yatan sebebi bulmaktan geçmektedir. Eğer şikayetçi olduğunuz saç dökülmesinin nedeni biyolojik bir sebepten yani hastalıktan ortaya çıkıyorsa bu durumda doktor gözetiminde ilaç tedavisine başlanması tavsiye edilmektedir. Bu şekilde tıbbi yöntemle hem hastalığın tedavisi hem de saç dökülmesinin önlenmesi mümkün olabilmektedir.
Öte yandan saç dökülmesinin nedeni herhangi bir hormonal değişimden ya da hastalıktan kaynaklanmıyorsa birtakım yöntemler uygulayarak saçların dökülmesini engelleyebilirsiniz. Bunun için ilk tavsiye edilen işlemlerden biri saç bakımında serum kullanmaktır. Aminexil ve Octeine gibi saç köklerinin beslenmesinde çok etkili olan maddeler içeren saç serumlarını her gün düzenli olarak kullanmak faydalı olmaktadır.
Saç derisinin temizliği, saçın şekillendiricilerden arındırılması ve tozdan uzak tutulması için önemlidir. Bu sebeple saçın temiz tutulmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Arginine ve B5 Proteini içeren şampuanlar saç dökülmesini önlemede çok etkilidir. Ayrıca kadınlarda saçdökülmesi tedavisinde Biotin içeren besin takviyelerinin kullanması da önemlidir.
İlgili Ürünler
Yükleniyor...