Genetik Saç Dökülmesinin Çözümü Var Mı?

Tarih: 26.12.2019 19:57
Genetik Saç Dökülmesinin Çözümü Var Mı?
Genetik saç dökülmesi, hem kadınlarda hem de erkeklerde meydana gelebilen bir problemdir. Erkeklerde bu problemin kadınlara nazaran daha fazla olduğu bilinmektedir.

Saçları dökülen erkeklerin %90'ında genetik olarak yatkınlık bulunmaktadır. Genetik saç dökülmesi için bazı tedaviler bulunmaktadır. Medikal tedaviler saç dökülmesini engellemektedir. Cerrahi tedaviler ise saç kayıplarından sonra uygulanmaktadır. Bu tedaviler yazımızın devamında incelenmiştir. Ancak saç dökülmesi genetik bir yatkınlıktan kaynaklandığı için ailenizin genetik haritasında kellik gibi sorunlar bulunuyorsa önceden de önlem almanız ve saçlarınıza gerekli bakımı yapmaya özen göstermeniz önem arz etmektedir. Tüm bunların yanında önemle vurgulamak gerekmektedir ki genetik saç dökülmesi ancak geciktirilmektedir. Yani tamamen önüne geçilebilmesi için kullanılabilecek bir tedavi bulunmamaktadır.

Genetik Saç Kayıpları Nasıl Ertelenir?
Genetik saç kayıplarının geciktirilmesiiçin dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Erkeklerin neredeyse %50 oranındaki büyük bir kısmı genetik sebeplere bağlı olarak saç dökülmesi problemi ile karşı karşıya kalmaktadır. Kadınlarda menopoz döneminden önce bu oran %13'ler civarında seyrederken menopozdan sonra %75 oranlarına çıkabilmektedir. Bu nedenle saç kayıplarını erteleme yöntemleri herkesin dikkate alması gereken hususlardır. Bu hususlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Medikal tedaviler kullanılabilmektedir. Bu tedaviler tam olarak bir çözüm üretmemekle beraber saç kayıplarının büyük oranda önüne geçilmesini sağlamaktadır.
  • Dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeniniz olması gerekmektedir.
  • Stres seviyesi mümkün olduğunca minimum seviyede tutulmalıdır. Stres, genetik yatkınlığı olmayan kişilerde dahi saç dökülmesine sebep olabilmektedir.
  • Ani kilo kayıplarından kaçınmak gerekmektedir.
  • Lazer tedavileri kullanılabilmektedir.

Genetik Saç Dökülmesi Tedavi Yöntemleri
Genetik saç kayıpları için uygulanan tedavi seçeneklerive özellikleri şu şekilde belirlenmiştir:

  • Saç mezoterapisi: Saç mezoterapisi, saçlarınızı beslemek için kullanabileceğiniz bir tedavi yöntemidir. Saçınızın ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller saç derisine enjekte edilmektedir. Bu sayede saçın canlanması sağlanmaktadır. Haftada 1 şeklinde kullanılmalıdır.
  • PRP tedavisi: Platet Rich Plazma olarak açılımı sağlanan bu tedavi yönteminde kişinin kendi kanının saç derisine enjekte edilmesi söz konusudur. Kanın yalnızca trombosit açısından zengin olan kısmı enjekte edilmektedir. Bu sayede saç kökleri güçlendirilerek saç dökülmesinin azaltılması sağlanmaktadır. Birkaç haftada bir uygulanabilecek bir tedavi yöntemidir.
  • Trikolojik bakım tedavisi: Bu tedavi yönteminde alanında uzman kişiler saçlarınızı analiz etmektedir. Bunun sonucunda ihtiyaçlarınız belirlenerek saç köklerine uygulanmaktadır. Tedavi süresince lazer tedavisi, losyonlar ve masaj seansları olabilmektedir. Haftada 2 kez kullanılabilmektedir.
  • Medikal tedaviler: Bu tedavi yöntemlerinde ilaç kullanılmaktadır. Saçlarınız incelenerek ihtiyaçlarına yönelik ilaç belirlenmektedir. İlaçların neredeyse tamamı saçları güçlendirmek için kullanılmaktadır. Çünkü saçları güçlendirerek saç dökülmelerinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
  • Cerrahi tedaviler: Saç dökülmelerinin ardından kullanılan bir tedavi yöntemidir. Genetik olarak dökülen saçların yerine yenileri ekilmektedir.

Genetik Saç Dökülmesi Belirtileri
Genetik saç dökülmesi yaşandığına dair belirtilerteşhis aşamasında önem arz etmektedir. Çünkü saç dökülmeleri başta vitamin ve mineral eksikliği, bağışıklık sistemi zayıflığı gibi etkenler olmak üzere birçok farklı etken nedeniyle meydana gelebilmektedir.Genetik saç dökülmesi yaşadığınızı gösteren belirtiler ise şu şekildedir:

  • Saçlar incelmektedir. Bunun sonucunda ise saç dökülmesi meydana gelmektedir.
  • Saçlar canlılığını kaybederek matlaşmaktadır.
  • Saçların uzaması durmaktadır.
  • Gün içerisinde ortalama bir insanın yaklaşık yüz adet saç teli dökülmektedir. Bu noktaya kadar saç dökülmesi olağan olarak kabul edilmektedir. Ancak yüzü aşan saç dökülmelerinde saç dökülme miktarı önem arz etmektedir.
  • Kadınlarda genetik saç dökülmesinin en önemli belirtisi, saçın seyrelmesidir.
  • Erkeklerde ise saçlar oldukça yüksek miktarlarda dökülmektedir ve sonunda kelliğe sebep olmaktadır.

Erkekler Genetik Saç Dökülmesi
Erkek tipi genetik saç dökülmesigenel özellikleri şu şekildedir:

  • Ergenlik çağından itibaren genetik yatkınlık nedeniyle saç dökülmesi meydana gelebilmektedir. Ancak genel olarak 20 - 25 yaş civarında kendini göstermektedir.
  • Saç dökülmesine androjen hormonu rol oynamaktadır.
  • Saç dökülmeleri ise testosteron hormonunun vücutta artması sonucu meydana gelmektedir.
  • Erkeklerde genetik saç dökülmesi yaşandığının en belirgin belirtisi alın kenarlarında açılma olmasıdır.
  • Saç dökülmesini önleyici çözümler uygulanarak kellik problemi 15 yıla kadar ertelenebilmektedir.

Kadınlarda Genetik Saç Dökülmesi
Kadın tipi genetik saç dökülmesiözellikleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Kadınlarda genetik saç dökülmesi genetik yatkınlığın yanı sıra hormonların etkisiyle de ortaya çıkabilmektedir.
  • Kadınlarda genetik saç dökülmesi yaşandığının en belirgin belirtisi ise başın üst bölgesinde saçların incelmesidir.
  • Kadınlarda genetik yatkınlık sebebiyle saç dökülmesinin ortaya çıktığı yaşlar genellikle 30 - 35 yaş aralığıdır. Bununla birlikte menopoz döneminde çok daha fazla saç dökülmesi yaşanabilmektedir.

Evde Genetik Saç Dökülmesini Önleme
Genetik saç dökülmesine kolay çözüm yollarıarasından ilki B7 vitamin takviyesi almaktır. Bu vitamin saçları güçlendirerek sağlıklı hale dönmesine yardımcı olmaktadır. Bunun dışında şampuan tercihinizi saç dökülmesini önleyici olanlardan yaparak, saçlarınızı güçlendirecek maske ve serumları kullanarak bu süreci yavaşlatabilmeniz mümkündür. Ancak genetik yatkınlık saç dökülmesine sebep olan çok güçlü bir unsurdur. Bu sebeple yalnızca maske ve serum kullanarak saç dökülmenizin önüne geçmeniz düşük bir ihtimaldir. Bu nedenle genetik saç dökülmesi yaşadığınızı düşünüyorsanız öncelikle bir doktora başvuru yaparak tedavi sürecinizi başlatmanız gerekmektedir. Ardından bu işlemleri uygulayarak süreci destekleyebilirsiniz.

İlgili Ürünler
Yükleniyor...