Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir, Ne Yapılmalıdır?

Tarih: 10.12.2019 19:58
Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir, Ne Yapılmalıdır?
Saç dökülmesini önlemek için yapılması gerekenler, kadın ya da erkek, yaşlı veya genç demeden pek çok kişini araştırdığı konular arasında yer almaktadır.

Çünkü saç dökülmesi, aniden ya da aşamalı olarak gelişebilmesinin yanı sıra geçici ya da kalıcı da olabilmektedir. Hormonal etkilerden, sağlıksız beslenmeden, aşırı stresten, kullanılan tıbbi ilaçlardan kaynaklanabilen saç dökülmesi ayrıca tiroid, anemi ve diyabet gibi önemli hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Bu yüzden saç dökülmesi önlemek için yapılması gerekenler de saç dökülmesine neden olan sebeplerin teşhisinde etkili olmaktadır.

Saç Dökülmesi Nedir?
Saç dökülmesi, hemen hemen herkesin başına gelebilecek doğal bir olaydır. Saçların yapısında cildin dış tabakasında bulunan saç foliküllerinde üretilen kreatin proteini bulunmaktadır. Foliküller arttıkça ve yeni saç hücresi ürettikçe eski saç hücreleri dökülür. Bu doğal bir süreçtir. Nitekim her sağlıklı insanın günde ortalama 50 ila 100 saç teli kaybetmesi, aynı sürede yeni saçlar çıktığından normal olarak görülür. Fakat bu döngü yetersiz beslenme, hamilelik, hormonal değişimler gibi nedenlerle bozulup saç folikülü tahrip edildiğinde saç dökülmesi tıbbi bir sorun haline gelmektedir.
Saç dökülmesinde tıbben karşılaşılan durumlara bakıldığında bazen dökülen saçların hiçbir müdahaleye gerek duyulmadan kendiliğinden çıktığı görülür. Bazı özel saç dökülmesi vakalarında ise tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulur. Bazen de saç dökülmesi genetik faktörlere dayandığı için kalıcı olmaktadır. Bu durumda kişinin yeni saçları çıkmaz.

Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?
Saç dökülmesi sebepleri, pek çok farklı başlık altında incelenebilmektedir. Saç dökülmesinin bilinen en temel nedenlerinden biri olarak genetik faktörler öne çıkarılmaktadır. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen saç dökülmesinin en yaygın sebebi genetik etmenlerdir. Bazı insanlarda ergenlik döneminden itibaren başlayan genetik temelli saç dökülmeleri, özellikle 20'li ve 30'lu yaşlarda giderek hızlanabilmektedir. Eğer erken tedavi edilmezse kalıcı kelliğe yol açar.
Genetik etmenlerin dışında hormonal değişiklikler de saç dökülmesine neden olur. Tiroid hormonunun düzensiz çalışması kadınlarda saç dökülmesinin en yaygın nedenlerindendir. Ayrıca hamilelik döneminde de östrojen hormonunun seviyesi düştüğü için kadınlarda yoğun saç dökülmesi yaşanabilir.
Erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinen bu tip vakalar erkeklerde sık görülen kalıcı ve en yaygın saç dökülmesi türüdür. Genlerin ve erkeklik hormonunun kombinasyonundan kaynaklanmaktadır. Biyolojik ve hormonal faktörlerin yanı sıra aşırı stres de saç dökülmesine yol açabilmektedir. Anemi, diyabet, lupus, tiroid hastalıkları gibi tıbbi literatürde yer alan 30 kadar hastalık saç dökülmesine yol açmaktadır. Bu sebeple saç dökülmesi aynı zamanda başka bir hastalıktan kaynaklanan sebeplerin bir sonucu olarak da görülebilir.
Protein eksikliği, çok fazla A vitamini almak ve yetersiz beslenme gibi sebepler de saç dökülmesini tetikleyebilmektedir. Bu nedenle saç dökülmesinin altında yatan sebeplere ulaşmadan saçdökülmesi önlemek mümkün olmadığından ilk olarak bu alanda gerekli araştırmaların yapılması gerekmektedir.

Saç Dökülmesi Testleri Nasıl Yapılır?
Saç dökülmesini anlama testleri genellikle 3 farklı başlık altında ele alınmaktadır. İlk olarak saç dökülmesinin altında yatan biyolojik ve hormonal sebepli bir etken olup olmadığını anlamak adına fiziki muayene yapılabilir. Saç dökülme testleri yaparak saçın ne kadar hızlı döküldüğü, kullanılan ilaçlar ve alerjik reaksiyonlar gibi etkenlerin ne derece etkili olduğu ortaya çıkarılabilmektedir. Uygulanan testler şunlardan oluşmaktadır:

  • Kan testi
  • Çekme testi
  • Kafa derisi biyopsisi

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Saç dökülme problemini önlemek için uygulanması faydalı olan birtakım yöntemler bulunmaktadır. Genetik kökenli olmayan ve geçici bir etkisi bulunan saç dökülmelerini önlemek için yapılması gerekenler mevcut olsa da genetik etkenlerden kaynaklanan saç dökülmelerini önleme konusunda yapılacak çok fazla bir şey yoktur. Bu durumdakilerin saç dökülmesinin altında yatan sebepleri iyi araştırıp ona göre tedavi yöntemi tercih etmesi gerekmektedir. Ancak geçici saç dökülmelerinin önüne geçebilmek amacıyla şu uygulamalar tavsiye edilmektedir:

  • Örgü, topuz ya da at kuyruğu gibi sıkı saç şekillerinden kaçının
  • Saçınızı bükmeyin ya da çekiştirmeyin
  • Yıkama sırasında saçınıza nazik davranın
  • Saç dökülmesine neden olabilecek ilaç ve besin takviyelerini kullanmayın
  • Saçınızı güneş ışığından koruyun
  • Fast food yerine sağlıklı gıdalar tüketmeye özen gösterin
  • Sigara ve alkol kullanımını bırakın
  • Uyku düzeninize dikkat edin
  • Meditasyon ve benzeri stres uzaklaştırma yöntemlerini sık sık uygulayın

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Saç dökülmesine iyi gelen uygulamalar, her ne kadar geçici saç dökülmeleri için ciddi anlamda etki gösterse de kalıcı saç dökülmelerinin de yavaşlamasında etkili olduğu bilinmektedir.
Saç dökülmesine iyi gelen uygulamaların başında sağlıklı beslenme ve bitkisel kürler bulunmaktadır. Sağlıklı beslenmeye dikkat ederek saç dökülmesini ciddi oranda yavaşlatabilir ve hatta yeni saçların oluşumuna da katkı sağlayabilirsiniz. Bunun için yeterli miktarda çinko ve B vitaminleri içeren gıdaları tercih etmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca saç derisine uygulayabileceğiniz soğan suyu, hindistancevizi yağı, çuha çiçeği yağı, elma sirkesi ve kreatin ile masaj yaparak saç dökülmesini yavaşlatabilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra doğru şampuan seçimi de saç dökülmesini önlemede çok önemli bir görev üstlenmektedir. Bu noktada önemli olan kişinin kendi saç tipine ve saç derisine uygun şampuanları tercih etmesi gerektiğidir. Saç dökülmesi önlemek için dermatolog önerilerine göre şampuan tercihinde bulunabilirsiniz.

İlgili Ürünler
Yükleniyor...